вторник, 6 септември 2011 г.

Благодарствено писмо от богатите



Откровено казано: вие никога няма да спечелите от лотарията.

От друга страна, имате голям шанс, да се заробите в някаква нещастна работата за останалата част от живота си. Това е така, защото сте били по всяка вероятност роден в погрешна социална група. Нека си го кажем нправо - вие сте член на работническата каста. Съжалявам!

В резултат на това вие нямате необходимото образование, възпитание, познанства, маниери, външен вид и добър вкус, за да станете някога един от нас. Всъщност, вие вероятно ще се нуждаете от книга с размера на дебел телефонен указател, за да изброите всички нечестни предимства, които ние имаме. За това ние сме толкова доволни, че все още продължавате да вярвате на всички тези глупави приказки за "справедливост" и "равни възможности" в Америка. (И не само)

Разбира се, поначало в йерархична социална система като нашата, никога не е имало много свободно място на върха. Освен това - то вече е заето от нас - и това ни харесва толкова много, че ние възнамеряваме да задържим нещата по този начин. Но, обикновено винаги има някой стоящ по-ниско в социалната йерархия от вас и вие можете да почувствате превъзходство и да го посритвате в зъбите от време на време. Дори да сте смирена миячка, може лесно да намерите някой нещастен мърляч, стоящ още по-долу в обществена йерархия от вас, за да го подценявате и оплювате. Така че бъдете благодарни на работниците - емигранти, проститутките, и бездомните хора на улицата.

Винаги помнете, че ако всички бяха икономически осигурени и социално привилегировани като нас, нямаше да има никой, за да запълни всички тези скучни, опасни, нископлатени работни места в нашата икономика. И никой нямаше да се бие в нашите войни за нас, или сляпо да следва заповедите в нашите тоталитарни корпоративни институции. И със сигурност, намаше да има никой, извървял кротко пътя до своя гроб, без да е живял никога пълноценен и творчески живот. Така че, моля, продължавайте добрата работа!

Вие също вероятно не притежавате алчност, натрапчив стремеж да притежавате богатство, власт и престиж, които ние имаме. И въпреки, че може искрено да желаете да промените начина си на живот, вие същевременно се страхувате от промяната, което по този начин държи вас, а и други като вас в нервно състояние на неопределеност. Така че вие минавате през живота механично, играейки своята социална роля, ужасени това, какво ще кажат другите да се отръскаш от мухъла.

Естествено, ние се опитваме да ви поставим един срещу друг, когато това отговаря на нашите цели: високо платени работници срещу ниско платени, профсъюзи срещу-профсъюзи, черни срещу бели, мъже срещу жени, американските работници срещу японските, срещу мексиканци, срещу .... Ние непрекъснато натискаме заплатите ви надолу, като се позоваваме на "чуждестранната конкуренция", "закона на търсенето и предлагането", "национална сигурност", или "раздутия федерален дефицит." Ние ви захвърляме на безработната купчина скрап ако вие престъпите линията или застрашите нашите печалби. И за да ви дадем малка почивка от монотонността на ежедневния икономически шантаж, ние ви позволяваме да участвате в нашите театрално управлявани електорални игри, по-известни на обикновените хора като "избори." За щастие, вие си нямате представа за това, какво наистина се случва – вместо това обвинявате "чужденците", "Дървените Природозащитници", "негрите", "евреите", мошенниците, "Фараоните" и безброй други, за затрудненото си положение.

Ние също сме много доволни, че много от вас все още спазват "професионалната етика", въпреки че повечето работни места в нашата икономика разрушават околната среда, разклащат физическото и емоционалното ви здраве, и в общи линии изсмукват едничкия ви живот. Ние очевидно не знаем много за работата, но със сигурност сме много радостни, че вие знаете!

Разбира се, животът може да бъде различен. Обществото може да бъде интелигентно организирано, за да отговаря на реалните нужди на населението като цяло. Вие и други като вас могат колективно да се борят, за да се освободите от нашите господство. Но вие не знаете, всъщност, вие не можете дори да си представите, че друг начин на живот е възможен. И това, може би е най-великото, най-значимото постижение на нашата система за ограбване на въображението, творчеството, способността ви да мислите и да действате за себе си.

Така че ние искрено желаем да ви благодарим от дъното на безсърдечните си сърца. Вашата искрена жертва прави възможен нашия корумпиран лукс, работата ви позволява нашата система да функционира. Благодарим ви много за това че вие "знаете мястото си" - без дори да го знаете!

(A note of appreciation from the rich)
Автор неизвестен. Публикувано в нета през септември 2009
Преведено и подписано от Димната

Няма коментари:

Публикуване на коментар