сряда, 31 август 2011 г.

Гръцките деца на войната



История :

През Март и Май на 1948 година, в края на Гръцката гражданска война, 28000 деца са изведени от "Демократичната армия на Гърция" през Сърбия в Унгария и Чехословакия. Голяма част са приети в България през 1049 година.
Българите ги наричат гръцки политемигранти.
Какво казват гърците?
Левите наричат това "Спасяване на децата от ужасите на войната"
Десните го наричат отвличане и педомазома, но истината е че след това в Гърция започва масивно етническо прочистване, а децата са от райони с многобройно българо-македонско население. Сега са минали много години, но някой от възрастните хора в Гърция помнят как са били репресирани докато се отучат да говорят и пеят на български.

Освен това деца се събират и извозват от районите в които се водят военни действия и от държавните организации (Благотворителност на нейно величество Фредерики) и са отвеждани в гръцки детски пансиони. Детските пансиони събират децата от северните райони на страната, за да възпитават етнически правилно бъдещето на страната (никаква толерантност към малцинства или поддържане на етническото разнообразие или подобни комунистически ужасни идеи). Много от тези детски пансиони в последствие са затворени поради липса на средства или след обвинения за насилие и гаври с децата. (виж пиесата "Девически изправителен дом" На Ирене Марантей-Соку - "Αναμορφωτήριο Θηλέων" Ιρένε Μαραντέι-Σώκου)

Децата в приемните страни се обучават на гръцки и езика на съответната страна-приемник и много от тях завършват висше образование, като са приети с привилегии.

Забележете, че България ги възпитава като етнически гърци независимо от факта че Гърците определят повече от половината деца като славомакедонци!
България казва, че се грижи за запазването на самосъзнанието на малцинствата, независимо от факта че мнозинството деца са от българо-македонското население в района. България се гордее със запазването на етническия дух в гръцките емигранти (макар че има етнически разлики между емигрантите от гърция) и осигурява библиотеки с Гръцки книги, хореографи на Гръцки танци и учители на Гръцки език. Резултата е на лице - децата възпитани в България знаят по-добър гръцки от децата в северните райони на Гърция.

Гърция отказва да ги приеме до 1982 година, когато се разрешава да се даде гръцко гражданство на бежанците, ако докажат че са от гръцки род. Този закон също е етнически ориентиран, но след насилственото етническо претопяване, няма останали малцинства, които да смеят да протестират.

Филмче на ББС за приемането на "Отвлечените деца" в България.



( BULGARIAN REFUGEES )

Bulgarian Refugees 1948

В страницата на ББС има и още подобни, който иска може да се порови.


GREEK REFUGEE CHILDREN IN BULGARIA


Историята ще запази обвиненията на Гърция пред UNSCOB на ООН за отвличането на децата от комунистите и всички истории, разпространени по време на студената война - как комунистите отвличат деца, за да им промият мозъците и да ги претопят етнически.
Историята няма да запази учудването на гърците, когато техните отвлечени деца се върнаха в Гърция с образование, включващо гръцки език и култура и нормални, прогресивни мозъци.... Направи добро и го хвърли в морето.
След репатрирането, Гръцкото пенсионно осигуряване им признава само 5 години стаж, ако са в работоспособна възраст и 13,5 години, ако са в пенсионна възраст. В последствие се подписва споразумение, отменено от европейското пенсионно законодателство, което възстановява несправедливото третиране на репатрираните.
Историята е това, което намира някой ако се рови извън учебниците по история.

Интересни мнения по въпроса :
Το λεγόμενο "παιδομάζωμα"

Η αλήθεια για τα εκπατρισμένα

ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ή/και ΠΑΙΔΟΦΥΛΑΓΜΑ



Няма коментари:

Публикуване на коментар