понеделник, 29 август 2011 г.

Италия и обратните и традиции.

Бях на гости при италианци. Беше много интересна компания и за пръв път опитвам домашно приготвена италианска кухня.
Всичко беше чудесно, но поднесено ...... обратно!
Първо за почнахме с пъпеш и пармезан (Melone, Parmigiano - италианския го прави по-вкусно), донесоха прошудо (Prosciutto), навито около гризети и плодова салата залята със Сангрия. Имаше и малки канапенца черен хляб с паста домата и пресен базил.
После се сервира нещо като мусака, направено от печен патладжан, паста домата и мек кашкавал (мммм ближеш пръсти-вилици-кой каквото има ) и червено вино.
Накрая за десерт - салата!
Аха, добре разбра - салата в дълбока купа и всеки да си накопа и поръси с балзамико и маслинено масло както и колкото му е кеф. И... ракия. Дабе дабе, сериозно, честен кръст!
Салатата и ракията са за последно!
Разпитах и разбрах, че те така си хапват по традиция.

При нас започват с ракийка и салата, завършват с пъпеш а плодовете със сангрия и гризетите са компания за кафенцето.

Никой не успя да ми обясни защо в италианските ресторанти салатата идва първа, а в италианските къщи имат навика за десерт да ви поднесат Insalata. С ракийка за храносмилане.

Попитах ги и за друга странна традиция - имахме скоро сватба и майката на булката (не-италианка) искаше да поздрави зетя, италианец с традиционна сватбенна песен от неговия район (в Италия ако ти говорят на местния диалект, нищо няма да разбереш како не си от същия район). Както и да е изпращат сватанаците текста и музиката и тъщата го пуска на Google translator и ....се потресе - казва това не е сватбена, а погребална песен -В нея майката плаче, че синът и заминава далеч и сбогом любимо дете, сине мой разделям се с теб и смрък и хлъц!
А моите италиански приятели се засмяха весело - даааа така са сватбените песни, с много чувство и романтика! ..... аха, пълна загадка - ами нали е сватба, егати егоистичната матрона да ми рони сълзи, сякаш че синът и отива в устата на дзвера. Италианска му традиция - не се радва, че вече друг ще му пере гащите, ще му готви и ще му прибира чорапите от пода. Не си мисли, че ще дундурка внуци, а сбогом мое юначе ах! ах! ах! мъка ми е, че те губя! - хелоооу това ли е мъдроста предавана от баща на син? Еееее?

Изобщо италианците са много забавна компания, но не могат да дадат логично обяснение за традициите си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар