вторник, 30 ноември 2010 г.

Митничарското село - Параграф 22

Четя интервюто с г-жа Елена Катранджиева,зам. окръжен прокурор на Хасково, на кято е било възложена проверката на незаконното строителство в т.нар. митничарско село Ставри Димитрово.

Прилича ми много на Параграф 22:

Значи - абсолютно забранено е да се строи в чашата на язовира. Това е публична държавна собственост.
Обаче - строежът на незаконна постройка не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.
Изводима престъпване на закона, но няма начин престъпилите го, да бъдат подведени под наказателна отговорност и наказани!

Хитър Въпрос – Колко още закони можат да се нарушават безнаказано, защото не са предвидени в наказателния кодекс?

Продължавам:
Значи - Ρепресивни органи в случай на незаконно строителство са държавните контролни органи в лицето на строителния надзор и на общините. Там има отдели, които трябва да санкционират незаконното строителство.
Обаче - не могат да намерят основания спрямо конкретно лице, което да се подведе под наказателна отговорност.
Защо? Защото не се знае за много постройки кога са строени, кой е бил главен архитект или областен управител, началник на отдели "Териториално и селищно устройство", на РДНСК...
Имало и някакви протоколи с констатации за негодно строителство, които са били предавани от служителите на техните "наследници" и които са събирали прах по обективни и субективни причини.
Извод – Има платени заплати на главен архитект или областен управител, началник на отдели ТСУ, но няма никакъв начин да се установи кой каква работа е вършил и каква работа е потулил.

Сигурна съм че е имало и служители, които са си вършили работата, но историята мълчи за тях.
Представям си обаче един обикновен служител, който държи в ръката си горещ картоф – струва ми се естествено да го хвърли някъде на хладно докато поизстине след няколко петилетки – ако кажеш да гътнат незаконен строеж на някой дето си има куче с големи зъби, може да отнесеш някой зъб, а ако си затраеш имаш шанс да доживееш до пенсия и даже до повишение.
Хелоууу има ли някой наказан за това че не е свършил нещо?...някой уволнен за некадърност или за причинени щети и загуби на държавата?

Едно е да гледаш че се престъпва закона и друго, да можеш да плеснеш някой по ръцете, че да не го прави.
Демокрация е когато институциите работят и законите се спазват. От всички!

Генерален извод – нямаме демокрация, имаме диктатура на бюрокрацията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар